Attól azért senkinek sem kell félnie, hogy 1526 helyett új évszámot kellene memorizálni. Néhány nappal lehetett „csak” később, de a kutatók nyilván azt szeretnék, ha az egészen pontos dátum szerepelne a történelemkönyvekben.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az 1526-os mohácsi csatát az emlékezetben megőrződött 1526. augusztus 29. helyett valójában 1526. szeptember 8-án vívhatták meg a magyar és az oszmán seregek – számolt be erről, és kutatásuk más új eredményeiről is a Magyar Távirtati Irodának a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum kutatását vezető Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem történeti földrajz professzora.

Megjegyezzük, sokan vannak, akik azért nem szerették a történelmet, mertz évszámokat kellett bebiflázni – vagy ezt nem szerették csak a történelemben, de a mohácsi csata dátuma egészen biztosan az egyik olyan évszám, amelyet azért a legtöbben ma is fejből tudnak azok közül is, akik akár sok évtizeddel ezelőtt ültek utoljára iskolapadban.

Pap Norbert, a mohácsi csata helyszínét vizsgáló egyik kutatócsoport vezetője is azt idézte fel, hogy 1526. augusztus 29. a magyar történelem egyik legismertebb dátuma. Mohács emlékezete összekapcsolódott Keresztelő Szent János fejvételének napjával, és így a királyát, vezetőit vesztő magyar nemzet gyásznapjává vált. Ha viszont a csata idején használt Julián-naptár szerint dátumozott írott források idejét átszámítjuk a Gergely-naptáréra, az évforduló szeptember 8. lenne – hangsúlyozta a kutató.

A naptárakat ugyanis időnként meg kellett reformálni, hogy a mindennapi élet és a vallásgyakorlás céljaira használhatók maradjanak, s azok a csillagászati jelenségekhez igazodni tudjanak. Ez történt 1582-ben is, amikor XIII. Gergely pápasága idején a korabeli keresztény világban használt Julián-naptárnak a tavaszponthoz történt 10 napos „elcsúszását” korrigálták: 1582. október 4. után az azt követő tíz napot „kihagyták” és a negyedikét követő nap október 15. lett.

Pap Norbert kiemelte azonban: ha az emléknapot átcserélnék, az teljes egészében „megzavarná” azt a Mohács-emlékezést, amelynek lassan fél évezredes nemzetépítő hagyománya van.

KategóriákJAZZ